30 Kasım 2015 Pazartesi

Sac varil ve kağıt kullanımı ile ilgili bilinçlendirme

Sac varil geri dönüşümnden sonra , kağıt kullanımı ile ilgili bilinçlendirme ;

Sac varil geri dönüşümü yazımızdan sonraki , bölüm olarak bizleri takip eden tüm çevreyi koruyan ve gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için.
Daha az atık kağıt ve orman ürünlerinin kullanımı konusunda bilinçlendirmek.
Çapanoğlu varil ticaret ve geri dönüşüm olarak en önemli amaçlarımızdan biri olarak görüyoruz.
Kullanılmış  kağıtları tekrar kağıt imalatında kullanarak , hava kirliliğini %74-94 oranında azaltmış oluyoruz. Su kirliliğini ise %35 oranında ve su kullanımı %45 azaltabiliyoruz.
Bir tonluk bir atık kağıdın kağıt hamuruna atılmasıyla en az 8 ağacın kesilmesini önleyebiliyoruz.
Gazete , mecmualar , dergiler, defterler , kitaplar, prospektüsler, kartonlar, formlar , bilgisayar kağıtları, sigara paketleri ,bisküvi ,sakız , plastik içermeyen kağıt ve kağıt türevleri geri dönüşüme uygun olan kağıtlardır.
Yağlı,  ıslanmış kağıtlar,  yapıştırma bantları, duvar kağıtları ,karbon ve faks kağıtları,  yapışkanlı,  manyetik bant ve kartlar,ve mumlu kağıtlar,  tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, havlu mendiller ve hijyen mendilleri ve kaplama kağıtları geri dönüşümü mümkün değildir.
Bu kağıt ve kartonlar geri dönüştürülerek yine kağıt ve karton elde ediliyor. Gıda ürünlerinde kullanılan içecek kartonları olan lamine kartonları %80 oranında kağıttan ve az bir oranda polietilen ile alüminyumdan oluşmaktadırlar.
Bu kullanılan lamine kartonlar yüksek sıcaklıkta preslenerek , yoğunlaştırılıyor ve daha sonra sandalye , masa ,dolap , gibi mobilya üretimlerinde ve aynı zamanda kağıt ham maddesi olarak kullanılabiliyorlar.
Sac varil ve kağıt kullanımı ile ilgili bilinçlendirme
Sac varil ve kağıt kullanımı ile ilgili bilinçlendirme

Kullandığımız kağıtlar nasıl dönüştürülüyor. 

Kullandığımız kağıtlar ilk önce küçük küçük parçalara dönüştürülüyor. Kağıt yapımında kullanılacak maddeler ısıtılır daha sonra pres ile bastırılıp düzeltilir ve kurutulur.
Birinci aşamada kullanılmış kağıdın su içerisinde liflerin ayrışması sağlanarak bu işlemi belirli bir sıcaklıkta yapılır.
Büyük dev karıştırma kazanları içerisinde bulanan kağıdın üzerinde kalan baskı boyaları , yapışkan ve yabancı maddeler temizlenir.
Bu olaydan dolayı fiberlerin tekrar işlenmesi belli bir miktar fiberin kaybolmasına sebep olur. Bu atık kağıdın işlenmesine bağlı olarak bu kayıplar %10-25 arasında değişmektedir.
Daha sonrasında hamur haline getirilen kullanılmış kağıtlar , kağıt içindeki 5mm 'den büyük çaplı katı maddelerden arındırılmak için elekte bulunur.
Çakıl , taş , kum , cam , metal gibi yoğunluğu elyaftan büyük olan maddeler kum tutucular da tutulurlar. Hamurlar daha sonra sık aralıklı elek arasından geçirilerek tutkal, çakıl gibi maddelerden arındırılır. Temizlenmiş kullanılmış kağıt lifinden gazete , ve diğer kağıt türevleri yapılacaksa üzerine taze odun lifleri eklenir.
Kullanılmış kağıt geri dönüşümünün faydaları nelerdir?
1 ton kullanılmış kağıt çöpe atılmayıp geri kazanım yapıldığı taktirde;
– 12400 metreküp havadaki sera gazı olan karbon dioksitin bertaraf edilmesi,
-12400 metreküp oksijen gazının üretilmeye devam etmesi,
-34 kişinin oksijen ihtiyacını sağlayan 17 yetişkin ağacın korunması,
-Ayda 3 ailenin tükettiği 32 metreküp su tasarrufu,
-Kış aylarında ısınma amacıyla iki ailenin tüketeceği 1750 litre fuel-oil tasarrufu,
-2,4 metreküp çöp depolama alanından tasarruf,
-20 ailenin bir ay süreyle tüketeceği 4100 kw/sa elektrik enerjisinden tasarruf edilebilmesi mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Varil, bidon, Varil ölçüleri, Sac varil, Sac varil fiyatları, Metal vari...

Varil, IBC Tank, Varil ölçüleri, Sac varil, fiyatları, Metal varil, Tapalı varil, Çemberli varil, Sac bidon, Konik varil, Konik bidon, fibe...